UYAP’ a belge göndermek (dosya formatını değiştirme)

Avukat portal üzerinden UYAP a evrak göndermek meslektaşlarımızın kafasını karıştıran zor görünen bir konu. Bu sebeple bu konuyu açıklamayı düşündüm.

UYAP a göndereceğiniz evrakı UYAP Döküman Editorü programı (U.E) ile yazmışsanız işiniz oldukça kolay. Bu tür belgeleri avukat portalı etkili olarak kullanan her meslektaşımız kolaylıkla gönderebilir.  Fakat word ile yazdığımız belgeleri UYAP a göndermek biraz karmaşık. Ben bu konuyu anlatmaya çalışacağım.  Açıklamayı okumadan önce bilgisayarınıza e-imzanızın bağlı olduğunu ve gerekli sertifakalar ile uyap döküman editorü programının kurulu bulunduğundan emin olun.

Word ile yazdığımız belgelerin uzantısı.doc şeklindedir. U.E ile yazılan ve UYAP a yüklenebilecek belgeler ise . udf formatındadır.Öncelikle  .doc uzantılı belgeyi .udf ye çevirmemiz gerekecek. Bunun için

1. Word de yazılmış belgeyi açın. dosya-farklı kaydet i seçin.

 

2.Açılan küçük ekranda dosya formatını “zengin metin biçimi” olarak kaydedin. Bu işlem ile .doc. uzantılı dosyayı. rtf uzantıya çevirmiş olduk.

(word ile Uyap Döküman Editörü ile ortaklaşa açtıkları tek dosya uzantısı .rtf uzantısıdır. Bu sebeple dosyamızın formatını değiştirdik. Elde ettiğimiz .rtf uzantılı dosyayı Uyap Döküman Editörü ile de açabileceğiz)

3.Bu aşamada kaydettiğimiz dosyayı U.E. ile açacağız. Bunun için U.E. çalıştırın “Dosya aç” ı seçin.

4. Açılan sayfada .rtf dosya türünü seçmeliyiz. Aksi halde az önce elde ettiğimiz .rtf dosyasını göremeyiz. “file of type” kısmından .rtf yi seçelim.

Belgeniz uyap döküman editöründe açılmış durumdadır.  Açılmış olan belgede tab ayar vs yapmak gerekebilir. Zira iki programın satır aralıkları ve marj ayarları farklıdır. gerekli düzenlemeyi yapın. Word belgeniz UYAP’a gönderilmeye hazır .udf formatına dönüştü.

Çalışma sonrasında belgenizin nihai halini farklı kaydet seceneği ile secin. Bu kere dosya uzantısını  .udf olarak secmeniz gerekiyor

5. adımda belgeyi imzalamak gerekecek. Bunun için her zamanki gibi imzala seçeneği ile belgeyi imzalayın.

Dosya formatı değiştirme meselesinde bir eklenti yapmak gerekli.

office 2007 versiyonu ile yazılan belgeleri 2003, XP versiyonlarında açmak mümkün değil bunun için 2007 belgesini dönüştermeniz gerekli. Yada buraya tıklayarak açılan sayfadan  microsoft un yayınladığı uyumluluk paketini inidirip bilgisayarınıza kurun.

Fortatını değiştirdiğiniz dosyayı imzalama ve UYAP’ a gönderme için tıklayın

6 thoughts on “UYAP’ a belge göndermek (dosya formatını değiştirme)

  1. ? Bu Yazılımı Yapanların Sanırım Beyin ile İlgili Bir Sorunu Var, Yada Kenya’da Falan Yaşıyor Fakat Ülkemize Yazılım Yapıyor Udf Nedir Yaaa

    1. ADALET BAKANLIĞININ, MİCROSOFT TARAFINDAN PATENTLİ OLAN “WORD” PROGRAMINI DEĞİL DE KENDİ YAZILIM FORMATINI TERCİH ETMESİNİN SEBEBİ, YABANCI MERCİLERİN UYAP’A GİREREK BİLGİLERE ERİŞMESİ İHTİMAL,İNİ ORTADAN KALDIRMAK İSTEMESİDİR. YANİ SEBEBİ GÜVENLİKTİR. BU NEDENLE WORD GİBİ HERKES TARAFINDAN BİLİNEN BİR PROGRAMI TERCİH ETMEYİP, ÇOK DAHA YÜKSEK BİR MALİYETİ TERCİH EDEREK (Yeni bir program yazdırmak, eski bilinen bir programa telif hakkı ödemekten daha maliyetlidir.) BU UDF FORMATLI YAZILIMIN KULLANILMASINI TERCİH ETMİŞTİR. Evet UDF formatlı bu yazılım Word kadar kullanışlı olmayabilir, ancak Devletimiz için güvenlik daha da önemlidir.

  2. Çok saçma bi şey olmuş. Sade vatandaş uhd den ne anlar? Word PDF veya JPEG olarak yüklense ne olur ki? Bu garabet yüzünden mirasçılık belgesi isteğimi UYAP tan tamamlayamadım.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir